SAP vs. Microsoft Dynamics
SAP HANA R3 vs. Microsoft Dynamics AX

SAP vs. Microsoft Dynamics

Három érv a Microsoft Dynamics mellett

Egy új vállalatirányítási rendszer bevezetéséről szóló döntés olyan folyamat, amely alapos vizsgálatot és körültekintést igényel. Íme három érv, amelyek miatt számos cég választása a Microsoft Dynamics megoldásra esett.

 • A Microsoft Dynamics a vállalattal párhuzamosan képes növekedni. A Microsoft Dynamics kedvező áron nyújt megfelelő méretezhetőséget a növekvő vállalatok számára. Az akár 2250 felhasználó kiszolgálására alkalmas teljesítményű rendszer, valamint a pénzügyek, az ellátási lánc és az ügyfélkapcsolatok kezelésére is kiterjedő gazdag funkciókészlet révén biztos lehet abban, hogy a Microsoft Dynamics képes kielégíteni a növekvő vállalatok igényeit. A Microsoft SQL Server Reporting Services jelentéskészítő szolgáltatásainak köszönhetően a Microsoft Dynamics nagyvállalati szintű jelentéskészítést kínál, rugalmasan támogatja a döntéshozatalt, és hasznos üzleti összefüggéseket képes feltárni alacsony költségek, magas szintű használhatóság és rugalmasság mellett.
 • A Microsoft Dynamics megoldásokat alacsony teljes költség (TCO) jellemzi. A Microsoft Dynamics kialakításánál fogva költséghatékonyan támogatja a vállalat alkalmazkodása, növekedése és versenyképességének fenntartása érdekében rendszeresen változó követelményeket. Független kutatások eredményei szerint a Microsoft Dynamics magas megtérülést (ROI) és alacsony teljes birtoklási költséget biztosít. A Microsoft Dynamics licenckonstrukcióinak kialakításakor a költséghatékonyságot tartottuk szem előtt. A licencmodell nevesített felhasználók helyett az egyidejű felhasználók számán alapszik, a minimális vagy maximális felhasználószám megszabása nélkül, a megoldás tehát a vállalat teljes élettartama során azzal párhuzamosan fejlődhet.
 • A Microsoft iparágvezető vertikális partner hálózattalrendelkezik. A Microsoft megfelelő helyzetben van ahhoz, hogy több száz különböző iparág számára nyújtson helyi vertikális megoldásokat. A Microsoft Certified for Microsoft Dynamics minősítési programja olyan megoldásokat kínál, amelyek konkrét iparágak igényeinek felelnek meg. Ügyfeleink olyan ellenőrzött, kiemelten támogatott megoldások gazdag választékának előnyeit élvezhetik, amelyeket a Microsoft legszigorúbb megoldás- és szervezetminősítési szabványainak megfelelő gyártók fejlesztettek ki.

Az SAP-megoldások értékelésekor megfontolandó kérdések

Amennyiben az SAP Business Suite vagy az SAP Business All-in-One bevezetését mérlegeli, tegye fel a következő kérdéseket:

 • Lehet, hogy az SAP fix ár és rögzített hatókör mellett tesz ajánlatot az SAP Business All-in-One bevezetésére. Milyen konkrétumok vonatkoznak ténylegesen az ajánlatra? A gyors megvalósítás érdekében vállalatunknak kell alkalmazkodnia az SAP vállalatirányítási elképzeléseihez? Hogyan érinti a megvalósítás költségeit és időtartamát, ha a cégünk egyedi üzleti gyakorlatának megfelelően módosított megoldást szeretnénk?
 • Nevesített felhasználók szerint kell-e licencelni a megoldást az egyidejű felhasználók vagy felhasználói munkamenetek száma helyett? Mi a különbség, és melyek a különböző konstrukciók előnyei és hátrányai?
 • Szükség van-e a NetWeaver middleware (köztes réteg) használatára az SAP- és az egyéb rendszerek integrációjához? Ha igen, ez hogyan érinti a megvalósítás költségét és bonyolultságát?
 • Jellemzően milyen csapatra van szükség az All-in-One rendszer támogatásához? Hány rendszergazdára, hány fejlesztőre és hány támogatási munkatársra van szükség?

Amennyiben az SAP Business One bevezetését mérlegeli, a következő kérdéseket fontolja meg:

 • Hány felhasználó kiszolgálására méretezhető ésszerű keretek között a Business One rendszer? Hány referenciát tudnak felmutatni a vállalatunkhoz hasonló méretű SAP Business One-ügyfelekről?
 • Milyen lehetőségek kínálkoznak, ha vállalatunk kinövi a Business One rendszert? Pontosan milyen költségekkel és lépésekkel jár az SAP Business All-in-One vagy az SAP Business ByDesign rendszerre való áttérés?
 • Tervezi-e az SAP, hogy háttérbe szorítja a Business One rendszert a Business ByDesign javára utóbbi megjelenését követően? Fel kell-e készülnünk – többek között anyagilag – az esetleges áttérésre, amennyiben ez megtörténik?
 • A bemutatott funkciókészlet mekkora hányada beépített, azonnal rendelkezésre álló funkció, nem pedig partnerek vagy külső fejlesztők által kifejlesztett szolgáltatás?
Szerzőről
A cikket a COSMO CONSULT Kft. tanácsadója írta.