Miért váltson SAP R/3-ról Microsoft Dynamics AX-re?
SAP HANA R3 vs. Microsoft Dynamics AX

Miért váltson SAP R/3-ról Microsoft Dynamics AX-re?

A digitalizáció kihívásaival a hazai nagyvállalatok is szembesülnek. Informatikai környezetük átalakítását nem halogathatják sokáig, és ez azt jelenti, hogy meglévő ERP rendszerük modernizálása is megkerülhetetlenné vált. A projekt előkészítésekor azonban érdemes alaposan mérlegelni, hogy az üzlet milyen platformra építse jövőjét.

Magyarországon számos nagyvállalat még mindig az SAP R/3-as rendszerét, illetve az azt 2005-ben felváltó SAP ERP Central Component (ECC) 6.0 verziót használja, amelyhez a szállító 2013-ig összesen 7 bővítőcsomagot (EHP-t) adott ki.

SAP HANA – Nehézkes migráció

Fordulópontot jelentő technológiaváltást követően az SAP ma HANA in-memory platformján kínál új ERP megoldást a szervezeteknek, amely házon belül bevezethető, valamint felhőben és hibrid környezetben is használható. Az átállás azonban korántsem egyszerű, az SAP vállalatirányítási rendszerének régebbi verzióit használó vállalatokat többlépcsős migrációs folyamat elé állítja. Az adatbázis-független R/3 háromrétegű architektúráját ugyanis az SAP Business Suite on HANA és S/4HANA rendszerekben a cég saját, oszlopalapú adatplatformján működő, kétrétegű architektúra váltotta fel.

A migráció előfeltétele, hogy a vállalat SAP R/3 4.7-es rendszerét az SAP ECC 6.0 legfrissebb, tavaly kiadott, 8-as bővítőcsomagjára frissítse, ami technológiai frissítést jelent, telepítenie kell az SAP NetWeaver platformjának legújabb, 7.5-ös verzióját, valamint adatait is migrálnia kell a meglévő – pl. Oracle – relációs adatbázisból HANA platformra.

Hosszas és költséges projektnek bizonyulhat ez. Az R/3-at használó vállalatnak számolnia kell azzal, hogy a HANA licence drága – az ár erősen függ a környezet méretétől –, és a kiadós tesztelések, későbbi finomhangolások miatt komoly HANA-kompetenciával bíró tanácsadó partnerre is szükség lesz, ami továbbnöveli az egyébként is magas költségeket.

A tapasztalatok szerint a vállalatvezetők ezen a ponton fontolóra veszik, hogy más megoldást keressenek ERP-környezetük átalakítására. Jó okuk van erre azért is, mert az erősen testre szabott SAP alkalmazások a korábbiakhoz képest lehet, hogy csupán másfélszer vagy kétszer fognak gyorsabban futni HANA platformon, míg más, például öröklött alkalmazásokat nem is lehet rá átültetni. Kizárólag a nagyobb sebességért nem éri meg R/3-ról SAP HANA platformra épülő ERP megoldásra váltani – a költségek az egekbe szökhetnek, az eredmény pedig csalódást okozhat.

Létezik jobb megoldás

Érdemes ezért mérlegelni, ha már a vállalat egy felhős átállás előtt áll, hogy inkább a Microsoft Dynamics AX-et válassza. Ha az R/3 alatt nem Microsoft SQL, hanem Oracle adatbázist használt, akkor az adatokat ugyan migrálnia kell, mert a Dynamics AX 2012-es verziójától – a rendszer alkalmazásobjektum-szerverének (AOS) nagyobb teljesítménye érdekében – a Microsoft SQL Server meghatározott verzióit támogatja. Ezt a migrációt azonban a Microsoft az Oracle to SQL eszközzel hathatósan segíti.

Egységes adatmodell

A házon belül, felhőben és hibrid környezetben egyaránt használható Dynamics AX-ben a Power BI integráció révén elérhető a nagy teljesítményű analitika, a felhőalapú Dynamics 365-ben vállalati szerepkörök szerint kialakított felületen is. Szemben az SAP kínálatával a Microsoft minden alkalmazása ugyanarra az egységes adatmodellre épül. A Dynamics AX szervesen integrálódik a Microsoft többi megoldásával – közöttük az Office 365-tel és a Dynamics CRM-mel –, ami további előnyökkel jár: kedvezőbb árú licenc- és előfizetési konstrukciók érhetők el, az alkalmazottak eleve ismerik a kezelőfelületet, így az oktatás is kevesebb időt vesz igénybe, és olcsóbb lesz.

A vállalat a migrációt támogató tanácsadó partnerek és a későbbi üzemeltetést ellátó szakemberek széles köréből választhat, ami szintén kedvezően hat a költségekre. Az üzleti folyamatokat ugyan újra kell definiálnia Dynamics AX-ben, de ebből számos előny származhat. A Dynamics 365 és a LinkedIn Sales Navigator segítségével például az értékesítés közösségi képességeit erősítheti az üzlet, a Microsoft Azure tanuló algoritmusokra épülő, mesterséges intelligenciája pedig a dolgok internetére épülő alkalmazások felé is utat nyit. Nem utolsósorban az Enterprise Mobility Suite és az InTune révén a Microsoft mindehhez a vállalati mobilitást támogató, hatékony végpontvédelmet is kínál.

Más szóval a modernizáció, a digitális átalakulás, a képességek és a teljesítmény szempontjából a vállalat költséghatékony, nem csupán kompromisszummentes, hanem lényegesen többet adó megoldást kap, ha SAP R/3-as rendszeréről Microsoft Dynamics AX-re migrál SAP Business Suite on HANA és S/4HANA rendszerek helyett.

Szerzőről
A cikket a COSMO CONSULT Kft. tanácsadója írta.