Cortana Analytics Suite: Csúcsanalitika mindenkinek

Cortana Analytics Suite: Csúcsanalitika mindenkinek

A Cortana Analytics Suite a Microsoft fejlett analitikai eszközeit és szolgáltatásait könnyen használható, felhőalapú megoldásba csomagolja, amellyel bárki beléphet a komplex eseménykezelés és a jövőt előrevetítő elemzések világába.

Mára a vállalati adatvagyon stratégiai jelentőségűvé vált az üzlet szempontjából. Minden eszköz, ügyfél, esemény – mindaz, ami a bennünket körülvevő, hálózatba kapcsolt világban történik – adatokat generál, és a vállalatok ebből a hihetetlenül gazdag adatszövetből eddig nem tapasztalt felhasználói élményt, újfajta üzleti modelleket, termékeket és szolgáltatásokat alkothatnak, és magasabb szintre emelhetik a működés hatékonyságát. Adatvagyonának hasznosításával a vállalat valóban megkülönböztetheti magát a piacon. Az IDC szerint az adatkincset kiaknázó vállalatok 1,6 billió dollárral nagyobb üzleti értéket tudnak majd megragadni, mint azok a szervezetek, amelyek lemaradnak a big data analitika terén.

Cortana-Analytics-Suite_thumb

Bár az adat mindenütt jelen levő, folyamatosan hatalmas mennyiségben áll elő, az üzlet számára értékes információt kinyerni ebből az áradatból korántsem egyszerű. A vállalatoknak egyre nagyobb adattömeget kell minél gyorsabban elemezniük ahhoz, hogy a múltbéli történések feltérképezése és megértése felől továbbléphessenek a jövő előrejelzése, a célravezető lépések kijelölése felé. Könnyen használható, a fejlett analitikai képességeket a felhasználók széles körében hozzáférhetővé tevő megoldás szükséges ehhez, és a big data analitikát demokratizáló Cortana Analytics Suite pontosan ilyen felhőszolgáltatás.

A Cortana Analytics Suite a fejlett analitika különböző területeit egyesíti, a relációs adatbázisokban kezelt, strukturált adatok és a naplófájlokat alkotó, a közösségi hálókról és a dolgok internetéről élő folyamokban érkező, strukturálatlan adatok elemzéséhez többek között olyan képességeket kínál, mint a gépi tanulás (Azure Machne Learning), a komplex eseménykezelés (Azure Stream Analytics), az emberi interakció és szándék, arc-, kép-, szöveg- és beszédfelismerés, a felhőalapú adattárolás és -feldolgozás (Azure Data Lake és Azure SQL Data Warehouse), valamint az adatvizualizáció (Power BI).

02-cortana-analytics-05

Miként neve is utal rá, a Cortana Analytics Suite a Microsoft digitális személyi asszisztensével, a Cortanával is együttműködik, az üzleti felhasználók így a lehető legtermészetesebb módon, szóban is feltehetnek kérdéseket, amelyekre ugyanígy kaphatnak válaszokat. Egyelőre azonban mindez csupán néhány világnyelven érhető el, és egyelőre nem tudni, hogy a Cortana mikorra tanulhat meg magyarul.

A Cortana Analytics Suite szolgáltatásra – amelyet a Microsoft júliusi partner világtalálkozóján jelentett be előzetesen – októbertől, egyszerű, havi díjas konstrukcióban lehet előfizetni. Több, előre konfigurált változat közül is választhatnak a vállalatok, amelyek többek között a valós idejű ajánlatok összeállításához, az ügyfél-elvándorlás előrejelezéséhez, a csalások felderítéséhez és a megelőző karbantartáshoz adnak megoldást.

Emellett a Microsoft felhőalapú megoldásokat kínáló partnerei igény szerint testre szabják a Cortana Analytics Suite szolgáltatásait, így a vállalatok fejlett analitikai képességekkel erősíthetik különböző alkalmazásaikat, hogy azokra támaszkodva még jobb döntéseket hozhassanak, intelligens módon automatizálhassák működésüket, és még gyorsabban válaszolhassanak a változásokra.

 

Szerzőről