9 ERP trend 2013-ban
2013 ERP trendek

9 ERP trend 2013-ban

Hogyan érinti az ERP rendszerek fejlődését a napjainkat leginkább meghatározó technológiai trendek, mint pl. a mobil, a felhő, a közösségi média? Milyen hatással van a gazdaság az ERP rendszerekre? Mi az XAPT-nál úgy látjuk, hogy 2013-ban nagyon sok minden fog történni az ERP rendszerekkel, és ezeket a változásokat 10 pontban most össze is foglaljuk Önnek!

1. Kitisztul az égbolt

A gazdasági válság hatása az ERP piacon sem múlt el nyomtalanul az elmúlt években, és ez szerintünk 2013-ban sem fog megváltozni. Mindez nem csak az ERP bevezető cégek számának visszaesésében érhető tetten, hanem a kínált ERP konstrukciókban is. Szerintünk 2013-ban továbbra is a felhőben kínált megoldások fognak egyre nagyobb szeletet kihasítani az ERP tortából a nagyok kárára, mint pl. az Oracle vagy az SAP.

2. Nadrágszíj és halogatás

A 2008-as válság után az IT költések is visszaestek, de 2013-ban már biztosan lehet lazítani a nadrágszíjon.

Azonban a bizonytalan gazdasági helyzetnek köszönhetően az ERP beruházások is szigorú elbírálás alá esnek, ami nem kedvez a legnagyobb és legdrágább rendszereknek pl. SAP. Előtérbe kerülnek a kisebb, rugalmasabb, speciális funkciókat kiszolgáló alkalmazások, amelyek kisebb kockázatot és gyorsabb megtérülést biztosítanak.

Ha egy cég már felismerte, hogy megérett egy ERP rendszer bevezetésére, akkor a beruházások elodázása kockázatos döntésnek bizonyulhat és visszalépést jelenthet a piacon a versenytársakhoz képest. Így még 2013-ban is biztosan lesznek elhalasztott ERP projektek, amelyeket a cégek megpróbálják a meglévő rendszerük fejlesztgetésével átvészelni.

3. A legjobbak feltámadása

Azzal, hogy egyre több cég keresi a megoldást a felhőben, megnyílik az út a kisebb, a maga területén a legjobb megoldást kínáló célalkalmazások számára. A nagy ERP beszállítók 2013-ban is kénytelenek lesznek felvenni a versenyt a „kis” felhős alkalmazásokkal. Nem okozna nagy meglepetést, ha néhány szárnyaló alkalmazás fejlesztőt végül felvásárolnának a nagyok, ahogyan ezt teszi már évek óta az Infor és az Oracle, annak érdekében, hogy azonnali megoldásokat tudjanak szállítani a speciális igényeket megfogalmazó ügyfeleiknek. Érzésünk szerint 2013-ban a felvásárlási trend folytatódni fog.

4. Régi idők mozija

Annak ellenére, hogy az ERP piacon már nagyon sok jó integrált rendszer van jelen, még így is sok cég ragaszkodik a régi, sok esetben, több, mint 10 éves “ERP” rendszeréhez. Történik mindez annak ellenére, hogy a cég számára már rég nem elég az a funkcionalitás és az a technológia, ami 10 éve még jó volt.

Természetesen az új kihívásokra ezeknek a cégeknek is reagálniuk kell, és amennyiben maradnak a réginél, úgy 2013 a kiegészítő alkalmazások éve lesz, ahol a régi rendszereket felhő alapú alkalmazások veszik majd körül. Természetesen idővel majd megjelennek majd az integráltság hiányával járó problémák is.

5. ROI! ROI! ROI!

A válság hatására megváltozott az IT projektek egyik nagyon fontos tényezője, a ROI.

Véleményünk szerint 2013-ban nem lesz olyan integrált vállalatirányítási rendszert bevezető cég, amely ne kérne a beszállítóitól részletes megtérülés számítást a saját követelményeinek megfelelően. Mára már nem elég a távoli jövőben megvalósuló megtérülés ígérete, ezzel szemben konkrét számokkal alátámasztott adatokkal kell minden vezető számára igazolni a rendszer értékteremtő képességét ráadásul a költségek és az idő vonzatában.

6. Egy lépéssel a felhők alatt

Meglátásunk szerint az ERP-k lassabban reagálnak a technológia újításokra, mint pl. a CRM rendszerek, amelyek már évek óta elérhetőek a felhőben, míg az ERP-kre még most is inkább a desktop verzió a jellemző. Kettőn áll a vásár, azaz kérdés, hogy a ERP beszállítók vagy az ügyfelek nyitnak lassabban a felhős megoldásokra ezeknél az alkalmazásoknál?

Viszont nincs megállás: szerintünk 2013 a felhő éve lesz ERP frontos is!

7. Riportforradalom

A beépülő üzleti intelligencia (BI) alkalmazások az elsők között voltak, amelyek kiegészítették az ERP rendszereket. Ezeknek a megoldásoknak a széles körben történő elterjedése bebizonyította a nagy ERP fejlesztőknek, hogy nem nélkülözhetik tovább rendszereikből a magas szintű elvárásoknak is megfelelő riportálási módszereket. Így szerintünk a 2013-ban megjelenő új ERP verziókban már egy sokkal jobban kidolgozott riportálási felülettel találkozhatnak majd a felhasználók. A kontrollerek nagy örömére!

8. Még csak álom a közösségi ERP

Napjainkban nagyon sok szoftver válik “közösségivé”, azonban ez a tendencia nem érzékelhető az ERP piacon. Míg egyre több alkalmazásban jelenik meg a Facebook, Twitter, LinkedIn, addig ezek az alkalmazások nagyon lassan vagy egyáltalán nem is jelennek meg a vállalatirányítási rendszerekben.

Számos ERP fejlesztő megpróbálta már közösségi funkcionalitással vonzóbbá tenni rendszerét, de ezek inkább a cégen belüli együttműködés és információ áramlás megkönnyítését szolgálták, ráadásul nem a legismertebb és fent említett közösségi média alkalmazásokkal.

Ebben a törekvésben sokkal inkább partner a Yammer, a Chatter vagy a Tibbr, amelyek már eleve kifejezetten céges környezetre lettek tervezve.

A mi jóslatunk szerint az közösségi média integráció az ERP rendszerek piacán is erősödni fog 2013-ban, de nagy áttörés idén sem várható ezen a területen.

9. ERP App Store

A mobil hozzáférés az ERP rendszerekhez egyre nagyobb szerepet játszik mindennapjainkban és munkánk során. A nagy ERP gyártók eddig korlátozott funkcionalitással voltak jelen ERP rendszereikkel ezeken az eszközökön, azonban szerintünk 2013-ban jelentős fejlesztések fognak napvilágot látni az okostelefonokon.

Szerzőről
A cikket a COSMO CONSULT Kft. tanácsadója írta.