A sikeres nagyvállalatokért!
Dr. Schvarcz Zoltánnal, az IVSZ nagyvállalati tagozatvezető jelöltje
  • Szerző: Dr. Schvarcz Zoltán
  • Kategória: ERP
  • Címkék:

A sikeres nagyvállalatokért!

Interjú Dr. Schvarcz Zoltánnal, az  IVSZ nagyvállalati tagozatvezető jelöltjével

Rövid szakmai múlt, a pozíció szempontjából fontosabb munkahelyei, szakmai és vezetői tapasztalatok, eredmények, elismerések?

Cégvezetőként 2000-ben alapítottam az XAPT Hungary Kft-t az Axapta integrált vállalatirányítási rendszer magyarországi értékesítésére, bevezetésére, továbbfejlesztésére és támogatására. A cég vezetőjeként a vállalkozásból mára több mint 100 főt foglalkoztató, az integrált vállalatirányítási rendszerek között Magyarországon jelentős piaci részesedéssel rendelkező, és a globális piacon is elismert céget hoztam létre.

Nagyértékű projekteket valósítunk meg saját leányvállalatainkkal Kanadában, az Egyesült Államokban, Ausztráliában és Romániában valamint partnereinkkel közösen a Közel- és Távol keleten, továbbá több európai országban.
Feladatom a cég növekedésével együtt folyamatosan változott. 2012-ig az XAPT Hungary Kft. ügyvezetője voltam, jelenleg a négy külföldi leányvállalatot magában foglaló XAPT cégcsoport elnöki pozícióját töltöm be.

A kezdeti egyszemélyi operatív vezetésből mára a menedzsment koordinálása, a cég külföldi terjeszkedési stratégiájának kialakítása, illetve a stratégiai irányítás és partnerkapcsolatok ápolása a feladatom.

Eddigi kapcsolata az IVSZ-szel?

Nagyon büszke vagyok arra, hogy a Szövetség 2010-ben Gyurós Tibor díjjal ismerte el a munkámat és az Év Informatikai Cégvezetője voltam. Korábban részt vettem az IVSZ Szoftver export és a Határokon túli terjeszkedés támogatása munkacsoportokban, ahol megosztottam a szoftver exporttal kapcsolatos tapasztalataimat, javaslataimmal támogattam a munkacsoportok
tevékenységét.

Milyen elképzelései vannak az IVSZ tevékenységével, feladataival, szervezeti működésével, érdekérvényesítésével kapcsolatos lehetőségeiről?

A nagyvállalati tagok versenyképességének növelése érdekében azon fogok dolgozni, hogy a tagozat érdekérvényesítő képessége nőjön a szervezeten belül, és azon túl is. Segíteni fogom a tagokat abban, hogy számottevő állami támogatáshoz és speciális adó és egyéb kedvezményekhez jusson hozzá a szektor.

Meglátásom szerint az IVSZ-nek markánsabb szerepet kell vállalnia a korrekt piaci verseny feltételeinek kialakításában, szakmai kamaraként fel kell lépnie a szakmai minőség és elvárás rendszer, illetve az üzleti etikai normák betartása érdekében és erőteljesen fel kell lépnie a korrupció ellen.

Fontosnak tartom a hazai szoftver és szolgáltatás export kiemelt támogatását, különös tekintettel arra, hogy a hazai IKT szektor a gazdaság egyik legnagyobb hozzáadott értéket teremtő ágazata. Az innovatív megoldások nemzetközi piacra jutásának támogatását, és a nemzetközi versenyképesség feltételrendszerének megteremtéséhez szükséges lépések ösztönzését kiemelt feladatomnak fogom tekinteni.

Hiszek abban, hogy minden sikeres magyar cég alapja a kiemelkedő szaktudás és kreatív innováció hatékony ötvözete. Éppen ezért a nagyvállalati tagozat elnökeként keresni fogom a megoldást a munkaerő-hiány kezelésére és a szakemberképzés problémáira. Világos és határozott elképzeléssel fogom tájékoztatni a kormányzatot, az egyetemeket és főiskolákat, az IKT szektor munkaerő elvárásairól.

Miért kívánja betölteni a tagozatvezetői tisztséget?

Úgy látom, hogy a tagozat minden vállalata sikeres abban, amit csinál, és számos kiemelkedő eredményt tudhat magáénak. A tagozat elnökeként segíteni fogom ezeket a cégeket abban, hogy az eddig megszerzett eredményeiket a nemzetközi piacokon is bizonyíthassák. Cégvezetőként, majd később egy több leányvállalatot irányító cégcsoport elnökeként szereztem hazai és nemzetközi vezetési, irányítási tapasztalatot, amely segítségével tagozatvezetőként is tudnám segíteni az IVSZ és tagvállalatainak munkáját.

A külföldi terjeszkedés sikeressége és a szoftver export jelentősége nagyban befolyásolhatja a hazai nagyvállalati IKT piac lehetőségeit, így kiemelten fontos a tudástranszfer kialakítása és a folyamatos konzultáció. A képzett szakembereket és velük együtt az innovációs bázist is itthon kell tartani, hiszen ez a jövő lehetőségeinek kulcsa. Az XAPT jó eredményeket ért el ezeken a területeken, így leendő nagyvállalati tagozatvezetőként sok tapasztalattal tudnám segíteni a tagvállalatok munkáját.

Kérjük, fogalmazza meg az Ön által 5 legfontosabbnak tartott fejlesztési prioritást e területen:

  1. A hazai szoftver export növelésének elősegítése,
  2. Innovatív informatikai fejlesztések nemzetközi piacra jutásának támogatása,
  3. Szakemberképzés helyzetének javítása, piaci igényekkel összhangban történő átalakításának segítése,
  4. A tagozat érdekérvényesítő képességének növelése,
  5. Nagyvállalati tudástranszfer kialakítása.

Mennyi időt tud fordítani az IVSZ-ben betöltendő pozíciójára (óra/ hét)?

Vállalom, hogy minimum heti 4 órát fogok a pozícióra fordítani, ezen felül a szervezést igénylő feladatokhoz (pl. tagozati összejövetel, előadások stb.) vállalati erőforrásokat fogok biztosítani.

A teljes pályázati anyag letölthető az IVSZ honlapjáról.

Szerzőről
A szerző az XAPT elnöke.