Dynamics 365: novemberben indul a Microsoft felhős ERP-je
Dynamics 365 ERP Felhő

Dynamics 365: novemberben indul a Microsoft felhős ERP-je

Október közepén a Microsoft két konferenciát is tartott, amelyen újabb részleteket ismertetett az előzetesen júliusban bejelentett Dynamics 365 szolgáltatás indításának közeledtével. A Microsoft felhőszolgáltatásának nagyvállalati változata azonnal elérhető lesz világszerte, míg kis- és középvállalati kiadására régiónkban a jövő év első felében lehet majd előfizetni.

A Dynamics 365 a Microsoft ERP és CRM megoldásait az Office 365-tel integrálja a szoftvercég Azure felhőplatformján futó szolgáltatássá, amely a Power BI és a Cortana Intelligence révén beépített analitikai és mesterségesintelligencia-képességekkel támogatott, üzleti szerepkörönként testre szabható munkakörnyezetet kínál.

November 1-jétől jön a Dynamics 365 Enterprise Edition változata

A floridai Tampa adott otthont a Microsoft nagyvállalati ERP megoldásait használó szervezetek találkozójának, a Summit 2016 konferenciának, ahol a szoftvercég bejelentette, a Dynamics 365 Enterprise Edition változata november 1-jétől elérhető lesz a világ 135 országában, negyvennél több nyelven, így Magyarországon is.

Ezzel egy időben, a Dynamics NAV-partnerek regionális konferenciáján, a prágai Directions EMEA 2016-on a Microsoft azt is bejelentette, hogy a Dynamics 365 kis- és középvállalati változata, a Business Edition november 1-jétől az Egyesült Államokban és Kanadában indul, az európai, közel-keleti és afrikai piacokon pedig 2017 első felében válik majd elérhetővé.

Alkalmazások és szerepkörök

Többféleképp – alkalmazásonként és szerepkörönként – is előfizethető lesz a Dynamics 365. Alkalmazásonként a vállalat az adott területen – például pénzügy, ügyfélszolgálat, karbantartás – dolgozó munkavállalók számára fizethet elő a szolgáltatásra.

Szerepkörönként azonban egyszerűbb lehet mindez. Az ügyfélszolgálaton dolgozó felhasználók munkáját például hatékonyabbá teszi, ha hozzáférnek a karbantartás és az értékesítés területén kezelt adatokhoz is. A szerepkör-alapú konstrukció ezt – felhasználónként – egyetlen előfizetéssel lehetővé teszi, míg a másik konstrukcióban a vállalatnak mindhárom alkalmazásra elő kellene fizetnie.

Egyedi appok, egyedi igényekre

Korábbi információk alapján várható, hogy a Dynamics 365 teljes szolgáltatáscsomagként is előfizethető lesz, de erről a konstrukcióról a mostani konferenciákon nem lehetett további részleteket megtudni. Annál több reflektorfényt kaptak viszont azok az alkalmazások és megoldások, amelyekkel a Microsoft partnerei, illetve maguk a felhasználók is bővíthetik az új, egységes adatmodellre épülő Dynamics 365-öt a PowerApps, a Microsoft Flow, illetve a szoftvercég professzionális fejlesztőkörnyezetének eszközeivel.

  • AppSource: A Microsoft és partnerei által a Dynamics 365 bővítésére fejlesztett, iparág- és területspecifikus megoldásokat a vállalatok az AppSource online alkalmazás-piactéren érhetik el. Az AppSource júliusi bejelentésekor már kétszáz alkalmazást tartalmazott, és számuk azóta további százzal bővült. Az egyik legújabbat a Microsoft a tampai konferencián jelentette be. A Dynamics 365 for Customer Insights analitikai alkalmazás a Microsoft szoftvereiből, valamint más forrásokból – széles körben használt CRM és ERP megoldásokból, a webről, a közösségi hálókról és a dolgok internetéről – származó adatokat elemezve 360 fokos képet ad az ügyfelekről, és automatikusan tanácsokkal is szolgál arra nézve, hogy miként lehetne szorosabbra fűzni velük a kapcsolatot.

Dynamics 365 Business Edition

A Dynamics 365 kis- és középvállalati változata a Dynamics NAV 2017-es verziójára és a Dynamics CRM-re épül – hangzott el a prágai konferencián. A SaaS (software-as-a-servcie) megoldást a Microsoft hosztolja és menedzseli Azure nyilvános felhőjében, és kizárólag CSP (Cloud Solution Partner) partnerein keresztül fogja értékesíteni.

Ezzel párhuzamosan a Dynamics NAV hagyományos módon licencelhető és házon belül bevezethető szoftveralkalmazásként továbbra is elérhető lesz. A Dynamics CRM Online mint önálló szolgáltatás viszont meg fog szűnni, teljesen beolvad majd a Dynamics 365 Enterprise és Business változatába.

Dynamics365 az XAPT-tól

Az idei év számunkra több szempontból is áttörést jelentett a felhő alapú ERP megoldásokra való átállásban. Egyrészt azt láttuk a magyar piacon, hogy megtört a jég, és a cégek számára a felhő már egy innovatív, kipróbált és előnyben részesített technológiává lépett elő. Ezt alátámasztja az a tény is, hogy az év első felében öt új felhő alapú ERP megoldást szállítottunk ügyfeleinknek a megoldáshoz kidolgozott rapid módszertannal. Ehhez természetesen kellett az a technikai háttér is, aminek a kialakítására már a tavalyi év végétől rengeteg időt fordítottunk. Így elmondhatjuk, hogy mára egy kipróbált, több iparágban bizonyított felhő alapú ERP megoldást tudunk kínálni a magyar KKV-k számára.

Természetesen megkezdtük a felkészülést a Dynamics365 termék érkezésére is, annak érdekében, hogy elsőként kínálhassuk ezt a megoldást a Magyar piacon.

*********************************************************

Update 2017. január 3: piacra dobtuk a Microsoft Dynamics NAV felhős, havidíjas verzióját SmartBiz365 néven.

 

Szerzőről
A cikket a COSMO CONSULT Kft. tanácsadója írta.